W dniach 26-29 września odbyło się jedno z największych wydarzeń targowych o charakterze międzynarodowym w branży spożywczej. Targi POLAGRA FOOD dzięki prezentacji coraz bardziej nowatorskich rozwiązać, oraz produktów wysokiej jakości z roku na rok otwierają nowe kierunku dla rozwoju biznesu w branży spożywczej. Wiele branżowych przedsiębiorstw jak sieci handlowe, różnego rodzaju dystrybutorzy oraz importerzy co roku wyczekują na targi by przedstawić lub pozyskać asortyment, który będzie spełniał oczekiwania konsumentów.

Głównym organizatorem tegorocznego stoiska branżowego był Związek Polskie Mięso. Na wspólnym stoisku o nazwie „Mięso z Polski” zaprezentowały się łącznie 24 firmy. W gronie  wystawców znalazły się naturalnie zakłady z Łukowa. Stoisko cieszyło się bardzo dużym zainteresowanie wśród zwiedzających. Odwiedzili je również goście specjalni – Minister Rolnictwa Krzysztof Jurgiel, członkowie rady Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Spotkanie nakłoniło obecnych do dyskusji nt. polskiego sektora mięsnego oraz do wymiany informacji dotyczących globalnych trendów w rolnictwie.

Podczas targów 27 września odbyły się również Ogólnopolskie Konkursy Wędliniarskie w ramach XXII Forum Rzeźnictwa, Wędliniarstwa i Kuchmistrzostwa. Zakłady Mięsne Łuków S.A. zdobyły w konkursach szereg nagród i wyróżnień:

  • I miejsce za Szynkę dojrzewającą w Konkursie o tytuł NAJLEPSZY PRODUCENT WĘDLIN w grupie wędzonki surowe
  • II miejsce w konkursie o tytuł NAJLEPSZEGO PRODUCENTA WĘDLIN
  •  II miejsce za Kiełbasę idealnie kruchą w Konkursie NAJLEPSZY WYRÓB WĘDLINIARSKI W OCENIE KONSUMENCKIEJ w grupie kiełbasy średnio i grubo rozdrobnione
  • II miejsce za Pasztet wołowy z borowikami w Konkursie NAJLEPSZY PRODUCENT WĘDLIN w grupie wędliny podrobowe
  • II miejsce za Gulasz wołowy Ekspresowa Kuchnia w Konkursie MIĘSO W DANIACH GOTOWYCH w grupie dania warzywno-mięsne
  • III miejsce za Salami łukowskie w przyprawach w Konkursie NAJLEPSZY PRODUCENT WĘDLIN w  grupie salami
  • III miejsce za Kiełbasę idealnie kruchą w Konkursie NAJLEPSZY WYRÓB WĘDLINIARSKI w grupie kiełbasy średnio i grubo rozdrobnione
  • Wyróżnienie za Flaki wołowe Ekspresowa Kuchnia w Konkursie MIĘSO W DANIACH GOTOWYCH w grupie dania warzywno-mięsne
  • Wyróżnienie za wysoką jakość produktów ocenianych w Ogólnopolskich Konkursach Wędliniarskich XXII Forum Rzeźnictwa, Wędliniarstwa i Kuchmistrzostwa

 

 

Zobacz także

Pokaż więcej