PL EN DE

Zakłady Mięsne Łuków

Zakłady Mięsne Łuków to jeden z najstarszych producentów wędlin i konserw w Polsce. Od prawie pół wieku wytwarzamy wyborne produkty, których smak zachwyca konsumentów na całym świecie. To, czym dzielimy się z innymi, to bogate doświadczenie, wieloletnia tradycja oraz sprawdzone przez pokolenia receptury.

Z NATURY OD SERCA

Łuków, położony u wrót Podlasia, od lat wpisany jest w krajobraz regionu wschodniej Polski i czerpie z lokalnych receptur. Naturalne zasoby tej zielonej krainy, kompozycja najlepszych składników, tradycyjnej receptury i pasji to fundament znanego od pokoleń wspaniałego smaku.


Regulacje o Ochronie Danych Osobowych - RODO


  • Aleksandra Bonusiewicz

    prezes zarządu

  • Dariusz Siwek

    v-ce prezes zarządu

  • Artur Osiak

    dyrektor handlowy / członek zarządu

  • Czesław Ludwiczak

    dyrektor produkcji

  • Irena Zdanowska

    dyrektor finansowy

  • Michał Rola

    dyrektor techniczny

  • Piotr Kanclerz

    dyrektor transportu


Historia firmy

1973

Początki Zakładów Mięsnych Łuków sięgają 1973 roku. Wówczas nowo powstały Zakład należał do Wojewódzkiego Przedsiębiorstwa Przemysłu Mięsnego i uznawany był za jeden z największych w Europie.

1975

Po reformie terytorialnej Zakłady Mięsne Łuków weszły w skład Przedsiębiorstwa Przemysłu Mięsnego w Warszawie.

1978

Powstanie Okręgowego Przedsiębiorstwa Przemysłu Mięsnego w Łukowie, do którego dołączyły nowe powstałe Zakłady Mięsne w Sokołowie Podlaskim oraz Oddział Produkcyjny w Garwolinie.

1992

W urzędzie Patentowym RP zarejestrowano charakterystyczny, niebiesko-czerwony znak firmowy Łukowskich Zakładów Mięsnych "Ł-meat"

1995

W tym roku odwiedziły firmę aż trzy znane postaci polskiej sceny politycznej: premier Józef Oleksy, Jan Olszewski oraz prezydent RP - Lech Wałęsa.

1998

Zakłady przekształcono w jednoosobową spółkę akcyjną Skarbu Państwa.

2003

Prywatyzacja Zakładów - większościowy pakiet akcji nabyty przez holding Farmutil S.A.

2013

Zakłady Mięsne Łuków obchodzą uroczysty jubileusz 40-lecia działalności. Dziś, zatrudniając blisko 2 tys. osób, należą do grona największych polskich producentów wędlin, konserw oraz mięsa wieprzowego i wołowego.

2017

W dniu 1 grudnia 2017 roku nastąpiło połączenie spółek Zakłady Mięsne Łmeat-Łuków S.A. (Spółka Przejmująca) i Zakładów Mięsnych Henryka Stokłosy Sp. z o.o. w Śmiłowie (Spółka Przejmowana). W tym samym roku Zakłady Mięsne ŁUKÓW S.A. wprowadzają nowe logo, podkreślające wartości marki, którym Łuków jest wierny od ponad 40 lat.

Przede wszystkim jakość

Wysoką jakość wyrobów z Łukowa potwierdzają certyfikaty:

Certyfikat zgodności ze standardem BRC - wersja 6 nadanego przez TUV Rheinland w zakresie uboju oraz rozbioru wołowego i wieprzowego, przetwórstwa mięsa oraz składowania mięsa i przetworów mięsnych.
Certyfikat zgodności ze standardem BRC - wersja 6 nadanego przez TUV Rheinland w zakresie uboju oraz rozbioru wołowego i wieprzowego, przetwórstwa mięsa oraz składowania mięsa i przetworów mięsnych – wersja angielska.
Certyfikat zgodności ze standardem MC Donalds nadany przez SGS w zakresie uboju wołowego i mięsa wołowego odkostnionego.
Certyfikat Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP w zakresie zeszytu branżowego "Wędliny. Wymagania produkcyjne i jakościowe" w obszarze przetwórstwo.
Certyfikat Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP w zakresie zeszytu branżowego "Konserwy. Wymagania produkcyjne i jakościowe" w obszarze przetwórstwo.
Certyfikat zgodności z normą ISO 14001:2015 do prowadzenia działalności w zakresie Uboju zwierząt rzeźnych i przetwarzanie mięsa z produkcją gotowych wyrobów mięsnych i karmy dla zwierząt.
Certyfiikat Systemu Zarządzania BRC Food