PL EN DE

Zakłady Mięsne Łuków

Zakłady Mięsne Łuków to jeden z najstarszych producentów wędlin i konserw w Polsce. Od prawie pół wieku wytwarzamy wyborne produkty, których smak zachwyca konsumentów na całym świecie. To, czym dzielimy się z innymi, to bogate doświadczenie, wieloletnia tradycja oraz sprawdzone przez pokolenia receptury.

Z NATURY OD SERCA

Łuków, położony u wrót Podlasia, od lat wpisany jest w krajobraz regionu wschodniej Polski i czerpie z lokalnych receptur. Naturalne zasoby tej zielonej krainy, kompozycja najlepszych składników, tradycyjnej receptury i pasji to fundament znanego od pokoleń wspaniałego smaku.

Dane kontaktowe

ZAKŁADY MIĘSNE ŁUKÓW S.A.
ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków
tel. (25) 798 24 01
e-mail: sekretariat@zmlukow.pl

ZAKŁAD PRODUKCYJNY W ŚMIŁOWIE
Śmiłowo, ul. Przemysłowa 4, 64-810 Kaczory
tel. +48 67 28 14 140

Pani Justyna Bartczak – Dyrektor ds. Administracyjnych
Tel: 667 984 125
e-mail: jbartczak@zmlukow.pl

Pan Witold Kasperkiewicz – Kierownik Zakładu Produkcyjnego w Śmiłowie
Tel: 667 984 292
e-mail: wkasperkiewicz@zmlukow.pl


Regulacje o Ochronie Danych Osobowych - RODO


  • Aleksandra Bonusiewicz

    prezes zarządu

  • Dariusz Siwek

    v-ce prezes zarządu

  • Artur Osiak

    dyrektor handlowy / członek zarządu

  • Czesław Ludwiczak

    dyrektor produkcji

  • Irena Zdanowska

    dyrektor finansowy

  • Michał Rola

    dyrektor techniczny

  • Piotr Kanclerz

    dyrektor transportu

Działy firmowe

Irena Skorupska
kierownik

e-mail: iskorupska@zmlukow.pl
kom.: +48 667 984 704

tel. (25) 797 26 33
(25) 797 27 90
(25) 797 27 25
(25) 797 26 88
(25) 797 27 47
fax (25) 798 31 84

Bożena Kośmińska
Szef Działu Obsługi Klientów Kluczowych

e-mail: bkosminska@zmlukow.pl
kom.: +48 667 984 650

tel. +48 25 797 27 80
fax.: (25) 797 27 20

Piotr Piróg
kierownik

e-mail: ppirog@zmlukow.pl
kom.: +48 667 984 762

tel.: (25) 797 26 19

Janusz Wylotek
kierownik

e-mail: jwylotek@zmlukow.pl
kom.: +48 723 681 370

export@zmlukow.pl
tel.: (25) 797 27 21

Monika Gątarz
kierownik

e-mail: marketing@zmlukow.pl
kom.: +48 667 984 723

tel.: (25) 797 27 46

Grażyna Filip
kierownik

e-mail: gfilip@zmlukow.pl
kom.: +48 667 984 679

skup@zmlukow.pl
tel.: (25) 797 26 55

Agnieszka Drozd
pełnomocnik zarządu ds. jakości

e-mail: jakosc@zmlukow.pl
kom.: +48 667 984 640

Dodatkowy kontakt:
e-mail: dkj@zmlukow.pl
kom.: +48 667 984 765
kom.: +48 723 681 347
fax: (25) 797 28 23


Historia firmy

1973

Początki Zakładów Mięsnych Łuków sięgają 1973 roku. Wówczas nowo powstały Zakład należał do Wojewódzkiego Przedsiębiorstwa Przemysłu Mięsnego i uznawany był za jeden z największych w Europie.

1975

Po reformie terytorialnej Zakłady Mięsne Łuków weszły w skład Przedsiębiorstwa Przemysłu Mięsnego w Warszawie.

1978

Powstanie Okręgowego Przedsiębiorstwa Przemysłu Mięsnego w Łukowie, do którego dołączyły nowe powstałe Zakłady Mięsne w Sokołowie Podlaskim oraz Oddział Produkcyjny w Garwolinie.

1992

W urzędzie Patentowym RP zarejestrowano charakterystyczny, niebiesko-czerwony znak firmowy Łukowskich Zakładów Mięsnych "Ł-meat"

1995

W tym roku odwiedziły firmę aż trzy znane postaci polskiej sceny politycznej: premier Józef Oleksy, Jan Olszewski oraz prezydent RP - Lech Wałęsa.

1998

Zakłady przekształcono w jednoosobową spółkę akcyjną Skarbu Państwa.

2003

Prywatyzacja Zakładów - większościowy pakiet akcji nabyty przez holding Farmutil S.A.

2013

Zakłady Mięsne Łuków obchodzą uroczysty jubileusz 40-lecia działalności. Dziś, zatrudniając blisko 2 tys. osób, należą do grona największych polskich producentów wędlin, konserw oraz mięsa wieprzowego i wołowego.

2017

W dniu 1 grudnia 2017 roku nastąpiło połączenie spółek Zakłady Mięsne Łmeat-Łuków S.A. (Spółka Przejmująca) i Zakładów Mięsnych Henryka Stokłosy Sp. z o.o. w Śmiłowie (Spółka Przejmowana). W tym samym roku Zakłady Mięsne ŁUKÓW S.A. wprowadzają nowe logo, podkreślające wartości marki, którym Łuków jest wierny od ponad 40 lat.

Przede wszystkim jakość

Wysoką jakość wyrobów z Łukowa potwierdzają certyfikaty:

Certyfikat zgodności ze standardem BRC - wersja 6 nadanego przez TUV Rheinland w zakresie uboju oraz rozbioru wołowego i wieprzowego, przetwórstwa mięsa oraz składowania mięsa i przetworów mięsnych.
Certyfikat zgodności ze standardem BRC - wersja 6 nadanego przez TUV Rheinland w zakresie uboju oraz rozbioru wołowego i wieprzowego, przetwórstwa mięsa oraz składowania mięsa i przetworów mięsnych – wersja angielska.
Certyfikat zgodności ze standardem MC Donalds nadany przez SGS w zakresie uboju wołowego i mięsa wołowego odkostnionego.
Certyfikat Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP w zakresie zeszytu branżowego "Wędliny. Wymagania produkcyjne i jakościowe" w obszarze przetwórstwo.
Certyfikat Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP w zakresie zeszytu branżowego "Konserwy. Wymagania produkcyjne i jakościowe" w obszarze przetwórstwo.
Certyfikat zgodności z normą ISO 14001:2015 do prowadzenia działalności w zakresie Uboju zwierząt rzeźnych i przetwarzanie mięsa z produkcją gotowych wyrobów mięsnych i karmy dla zwierząt.
Certyfiikat Systemu Zarządzania BRC Food