W dniach 26-29 września odbyło się jedno z największych wydarzeń targowych o charakterze międzynarodowym w branży spożywczej. Targi POLAGRA FOOD dzięki prezentacji coraz bardziej nowatorskich rozwiązać, oraz produktów wysokiej jakości z roku na rok otwierają nowe kierunku dla rozwoju biznesu w branży spożywczej. Wiele branżowych przedsiębiorstw jak sieci handlowe, różnego rodzaju dystrybutorzy oraz importerzy co roku wyczekują na targi by przedstawić lub pozyskać asortyment, który będzie spełniał oczekiwania konsumentów.
Głównym organizatorem tegorocznego stoiska branżowego był Związek Polskie Mięso. Na wspólnym stoisku o nazwie „Mięso z Polski” zaprezentowały się łącznie 24 firmy. W gronie wystawców znalazły się naturalnie zakłady z Łukowa. Stoisko cieszyło się bardzo dużym zainteresowanie wśród zwiedzających. Odwiedzili je również goście specjalni – Minister Rolnictwa Krzysztof Jurgiel, członkowie rady Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Spotkanie nakłoniło obecnych do dyskusji nt. polskiego sektora mięsnego oraz do wymiany informacji dotyczących globalnych trendów w rolnictwie.
Podczas targów 27 września odbyły się również Ogólnopolskie Konkursy Wędliniarskie w ramach XXII Forum Rzeźnictwa, Wędliniarstwa i Kuchmistrzostwa. Zakłady Mięsne Łuków S.A. zdobyły w konkursach szereg nagród i wyróżnień:
Zakłady Mięsne ŁUKÓW Spółka Akcyjna w Łukowie zobowiązuje się przestrzegać zasad ochrony środowiska w prowadzonej przez siebie działalności.
W portfolio Łukowa pojawiła się nowa, lokalna marka – Śmiłowo. Marka Śmiłowo to kolekcja wędlin powstałych na bazie wielkopolskich receptur. Tradycja, doświadczenie i znajomość lokalnych smaków jest sekretem najwyższej jakości wyrobów.
Pasztet mazowiecki został niedawno powtórnie nagrodzony przez Lożę Ekspertów programu „Doceń polskie”. Pasztet otrzymał od jury maksymalne noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny, dlatego wyróżniono go certyfikatem jakości i tytułem TOP PRODUKT.