Wołowina uchodzi za jeden z najszlachetniejszych i najzdrowszych gatunków mięsa. Dobrze przygotowana jest wyjątkowo smaczna, niezwykle krucha i aromatyczna. Niejednokrotnie określana królową polskich stołów. Taka jest właśnie wołowina produkowana przez Łuków pod marką Świat Szlachetnej Wołowiny, która charakteryzuje się wyraźnie wyróżniającą się na rynku jakością.
Co stoi za tak dużym sukcesem łukowskiej wołowiny? Przede wszystkim najwyższej jakości surowiec, który pozyskiwany jest wyłącznie z polskich gospodarstw. Zakłady Mięsne „Łmeat-Łuków” S.A. nie prowadzą importu bydła z zagranicy, choć obecna sytuacja rynkowa mogłaby do tego skłaniać. Od lat współpracują z polskimi sprawdzonymi dostawcami z czystych ekologicznie rejonów. Z roku na rok ciągle zwiększają produkcję tego mięsa.
Zakłady Mięsne „Łmeat-Łuków” S.A. działają od ponad 40 lat, przez ten czas zdobyły nie tylko mocną pozycję na rynku, ale również ogromne doświadczenie w technologii produkcji najszlachetniejszych wołowych produktów. Dzięki temu wołowina z Łukowa jest synonimem najwyższej jakości, znajdując uznanie nie tylko na rynku krajowym i w Europie ale także w krajach trzecich.
Potwierdzeniem najwyższych standardów jest również wynik jaki osiągnęły łukowskie zakłady w badaniu naukowym w ramach projektu ProOptiBeef „Optymalizacja produkcji wołowiny w Polsce zgodnie ze strategią od widelca do zagrody” realizowanym we współpracy z naukowcami i ekspertami z Australii z Birkenwood Pty Ltd, którzy zajmują się optymalizacją jakości i trwałości wołowiny. Na zaproszenie konsorcjum naukowo-przemysłowego z udziałem z SGGW w Warszawie i UWM w Olsztynie oraz Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego eksperci z Australii wraz z naukowcami z Polski przeprowadzili obszerne badania naukowe w 10 najlepszych polskich ubojniach bydła. Badaniem i szczegółową oceną według rygorystycznych wymagań zostały objęte wszystkie etapy procesu produkcji wołowiny począwszy od magazynu żywca, poprzez ubój, rozbiór, konfekcjonowanie, skończywszy na produkcie gotowym. W tym prestiżowym badaniu Łukowskie Zakłady zajęły 2 miejsce w gronie 10 najlepszych polskich zakładów produkujących wołowinę.
Mając ogromne doświadczenie w produkcji dobrej jakościowo wołowiny Zakłady Mięsne „Łmeat-Łuków” S.A. chcą przekonać Polaków do spożywania większych ilości tego zdrowego mięsa. Dlatego poprzez liczne akcje informacyjno–promocyjne popularyzują mięsa i wyroby wołowe z serii Świat Szlachetnej Wołowiny. Zakłady Mięsne w Łukowie stały się jednym z głównym partnerów zorganizowanej przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy medialnej kampanii pod nazwą „Weź się za wołowinę”. W ramach tej akcji zorganizowano szereg eventów, podczas których znani z telewizyjnego ekranu kucharze pracowali na wołowinie sygnowanej logo Łuków. Wołowina z Łukowa zagościła również na warszawskim festiwalu Street Food Festival by Tomasz Jakubiak, w trakcie którego uczestnicy mogli skosztować rozpływających się w ustach steków z sezonowanego rostbefu czy polędwicy wołowej. Była też bohaterem telewizyjnego programu „Dwa żywioły dwie pasje”.
Dzięki dokładnie zaplanowanej strategii promocyjnej wołowiny Klienci łukowskich zakładów mają możliwość nabycia jej we wszystkich kanałach dystrybucji. Na szczególnie podkreślenie zasługuje fakt, iż oferta kulinarnych mięs wołowych zyskała duże uznanie w kanale HoReCa. Klienci podkreślają jakość, ale też doceniają dostępność zamawianego mięsa oraz poziom świadczonego przez Łuków serwisu. Zakłady z Łukowa wsłuchują się w potrzeby tej branży i dokładają wszelkich starań, aby zaoferować profesjonalne produkty zaprojektowane na miarę oczekiwań restauracji, hoteli i cateringu.
Warto zaznaczyć, że produkty wołowe marki Świat Szlachetnej Wołowiny zyskały wiele wyróżnień i nagród podczas międzynarodowych targów Polagra Food 2014. Naszą wołowinę docenił także Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego, który w konkursie Produkt Najwyższej Jakości w Przemyśle Mięsnym przyznał produktom wołowym niezwykle wysokie noty w ocenie sensorycznej. Aktualnie rozpoczęto proces certyfikacji wołowiny w systemie QMP, dzięki czemu wołowina z Łukowa zyska dodatkowe potwierdzenie najwyższej jakości.
Zakłady Mięsne ŁUKÓW Spółka Akcyjna w Łukowie zobowiązuje się przestrzegać zasad ochrony środowiska w prowadzonej przez siebie działalności.
W portfolio Łukowa pojawiła się nowa, lokalna marka – Śmiłowo. Marka Śmiłowo to kolekcja wędlin powstałych na bazie wielkopolskich receptur. Tradycja, doświadczenie i znajomość lokalnych smaków jest sekretem najwyższej jakości wyrobów.
Pasztet mazowiecki został niedawno powtórnie nagrodzony przez Lożę Ekspertów programu „Doceń polskie”. Pasztet otrzymał od jury maksymalne noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny, dlatego wyróżniono go certyfikatem jakości i tytułem TOP PRODUKT.