Wołowina – mięso bardzo wartościowe i niezwykle smaczne, ale kulinarny sukces związany z jej przygotowaniem w dużym stopniu zależy od poznania kilku trików, które pozwolą na uzyskanie spektakularnego efektu na talerzu. Dzięki zawartym poniżej wskazówkom dotyczącym wołowiny – jej przechowywania, przygotowania do obróbki termicznej, aż w końcu grillowania, duszenia czy pieczenia – zyskasz pewność, że potrawa Twojego autorstwa zachwyci każde podniebienie 🙂
Zacznijmy od przechowywania…. Czy wiesz jak prawidłowo przechowywać wołowinę? To bardzo ważny proces, który wpływa na jej bezpieczeństwo i smak. Poznaj kilka wskazówek, dzięki którym przygotowana przez Ciebie wołowina będzie przepyszna!
Wołowina uwielbia chłód! Podczas zakupów zwrócić uwagę na warunki w jakich przechowywane jest mięso w lodówce, odpowiednia temperatura przechowywania wołowiny to od 0°C do 4°C. Mięso włóż do koszyka tuż przed podejściem do kasy, by zminimalizować czas poza lodówką. Wymagane jest, by transport wołowiny do domu odbywał się w warunkach chłodniczych (nawet krótkotrwałe podniesienie temperatury produktów jakimi są surowe wyroby mięsne znacząco skraca deklarowany przez producenta termin przydatności do spożycia!). Po przyjściu do domu włóż mięso do lodówki tak szybko jak to możliwe, umieszczając je na najniższej półce w lodówce, gdyż tam jest najchłodniej.
Poniżej prezentujemy kilka wskazówek dotyczących przygotowania wołowiny:
STEKI – STOPNIE WYSMAŻENIA
Wytrawni kucharze potrafią wyczuć stopień wysmażenia steka lekko naciskając go palcem. Lepszym rozwiązaniem jest jednak użycie do tego celu termometru z sondą rdzeniową albo widelca grillowego z termometrem. Należy jednak pamiętać, że jeśli przekłujemy kotlet za wcześnie, wypłyną z niego soki i stanie się przesuszony i mniej smaczny.
GRILLOWANIE
Grillowanie jest popularną metoda przygotowania mięsa, a najwięcej zwolenników znajduje oczywiście w okresie letnim. Jeśli zastosujesz się do poniższych wskazówek odkryjesz, że grillowanie steków czy burgerów jest niezwykle łatwe, wygodne i bardzo satysfakcjonujące.
Przygotowanie
Utarło się, że steki przed położeniem na ruszt należy doprowadzić do temperatury pokojowej. Obecnie nie zaleca się tego, ze względu na bezpieczeństwo żywności. Jest to dodatkowym autem, gdyż potrawę można wyczarować spontanicznie.
Rozpalanie
Upewnij się, że grill jest czysty, a ruszt dobrze naoliwiony (by zniwelować przywieranie). Jeśli używasz grilla węglowego – stosuj się do wskazówek zamieszczonych na opakowaniu, jeśli gazowego – ustaw ogień na średnią moc.
Grillowanie
Podczas grillowania użyj termometru by zweryfikować temperaturę mięsa. Nie przewracaj często steków – zwykle wystarczy jedno przewrócenie by efektywnie usmażyć stek. Kontroluj temperaturę, by uniknąć przypalenia. Nie przekrawaj mięsa – to nie jest dobry pomysł, gdyż uciekną wówczas cenne soki nadające mięsu soczystość.
Odpoczynek
Przed wyserwowaniem steka daj mięsu odpocząć. Mimo, że aromat kusi do natychmiastowej konsumpcji wiedz, że opłaca się czekać. Wystarczy 5 minut odpoczynku, by soki zatrzymały się w środku mięsa, a nie wypłynęły na talerz.
Serwowanie
Stek kroimy w poprzek włókien. W przeciwnym razie mięso będzie trudne do pogryzienia. Dla podkreślenia smaku na steku warto ułożyć łyżkę masła i oprószyć go solą. Steki lubią na talerzu towarzystwo czosnku i pietruszki.
DUSZENIE
Duszenie jest bardzo szlachetnym procesem, dzięki któremu wołowina zyskuje niezwykłą delikatność i miękkość. Kluczem do sukcesu jest duszenie wołowiny we własnym sosie przez kilka godzin. Staraj się nie podnosić pokrywy, gdyż wówczas ucieka cenne ciepło i wilgoć, przez co czas duszenia może się znacznie wydłużyć.
Przygotowanie
W zależności od przepisu mięso wołowe możesz smażyć na patelni lub w piekarniku. Przez krojeniem osusz wołowinę papierowym ręcznikiem, by się równomiernie zarumieniła.
Zarumienienie mięsa i warzyw
Mięso należy zarumienić z każdej strony, na średnim ogniu, aż przybierze złotobrązową barwę. Proces ten należy kontrolować, by mięso się nie przypaliło. Duszone mięso lubi towarzystwo warzyw takich jak marchewka, seler, cebula czy czosnek. Pokrój je i wrzuć na patelnię i smaż, aż zmiękną.
Zachowaj esencję smaku
Na dnie patelni pozostały podsmażone przylegające kawałki wołowiny wraz z gęstym sosem – warto je wykorzystać, gdyż są esencją smaku. Gdy warzywa zmiękną a patelnia będzie nadal gorąca wklej na nią trochę płynu: bulionu wołowego, wina, soków a nawet wody i zeskrob kawałki drewnianą łyżką lub szpatułką. Technika ta nazywa się deglazingiem i sprawia, że danie ma bardzo wyrazisty smak.
Połącz wszystko
Ostrożnie umieść mięso z powrotem na patelni. Nadszedł czas, by dodać do potrawy więcej płynu – bulionu wołowego czy wina użytego przy deglazingu. Zmniejsz ogień, nałóż przykrywkę i pozwól by danie się dusiło dotąd aż będzie miękkie.
GRILLOWANIE W PIEKARNIKU
Potrawy można grillować również w piekarniku! Świetnie się to sprawdza wtedy, gdy np. pogoda popsuła Twoje kulinarne plany. Grillowanie w piekarniku działa na podobnej zasadzie jak klasyczne grillowanie, z tym, że źródło ciepła znajduje się nad potrawą. Najlepsze rezultaty przy stosowaniu tej metody uzyskasz wówczas, gdy użyjesz kawałków wołowiny, które są stosunkowo płaskie i równe.
Przygotowanie i podgrzewanie
Wyjmij wołowinę z lodówki i obficie dopraw ją ulubionymi przyprawami. Włącz funkcję grill w piekarniku, zwykle jest to taki symbol jak niżej i ustaw swój piekarnik na najwyższą możliwą temperaturę.
Po jej osiągnięciu nagrzewaj urządzenie jeszcze przez około 10 minut. Po tym czasie możesz już umieścić swoje dania w środku. Pamiętaj, że sukces grillowania w piekarniku tkwi w stałej, wysokiej temperaturze, najlepsze efekty się osiąga, gdy mięso znajduje się 5-10 cm pod grzałką. W zależności od piekarnika grillowanie odbywać się powinno przy lekko uchylonych drzwiczkach. Dzięki takiemu zabiegowi grzałka grilla nie wyłączy się po osiągnięciu ustawionej temperatury, co zapewni jej ciągłą pracę. Pilnuj czasu podanego w przepisie. Tak jak podczas grillowania na tradycyjnym ruszcie konieczne jest obrócenie mięsa mniej więcej w połowie pieczenia.
Czy już gotowe?
Kilka minut przed upływem zalecanego czasu sprawdź czy mięso jest gotowe – najlepiej użyć do tego termometru z natychmiastowym odczytem. Pamiętaj, ze wewnątrz steku temperatura będzie jeszcze rosła przez kilka minut po wyjęciu z piekarnika.
Daj mięsu odpocząć
Zdajemy sobie sprawę, że zapach i wygląd mięsa zachęca do natychmiastowej konsumpcji – jednak wstrzymaj się chwilkę, a nie pożałujesz 🙂 Połóż mięso na talerzu i przykryj folią aluminiową, dzięki czemu potrawa nabierze soczystości.
Ostatnie poprawki
Pamiętaj, aby pamiętać by kroić mięso w poprzek włókien. Ułóż na steku kawałek masła lub polej ulubionym sosem. Smacznego!
Ciekawostka: słyszałeś o reakcji Maillarda? Jest to proces chemiczny, który zachodzi gdy wysoka temperatura przekształca aminokwasy i cukry na powierzchni mięsa. To ta reakcja odpowiada za smakowitość smażonych i pieczonych potraw.
Pamiętaj, że w ofercie Łukowa znajdziesz wysokiej jakości mięso wołowe. Poznaj ofertę – kliknij!
Zakłady Mięsne Łuków od lat wspierają lokalne inicjatywy, które budują więzi społeczne i wzmacniają naszą tożsamość. Tym razem staliśmy się sponsorem obchodów 100-lecia Ochotniczej Straży Pożarnej w Gręzówce. OSP Gręzówka to nie tylko organizacja ratownicza, ale także filar społeczności, na którym można polegać w najtrudniejszych momentach. Przez cały wiek strażacy ochotnicy z oddaniem i poświęceniem […]
Zakłady Mięsne Łuków z radością były sponsorem corocznego wydarzenia – „Bezpiecznego Peletonu”, który odbył się 21 września 2024 r. w Łukowie. To wyjątkowe wydarzenie rowerowe dedykowane jest zarówno dzieciom, jak i dorosłym, a jego głównym celem jest promowanie bezpieczeństwa na drogach i aktywnego stylu życia. Jako firma silnie związana z lokalną społecznością, chcemy wspierać inicjatywy, […]
Zapraszamy do skorzystania z wyjątkowej promocji w naszej sieci sklepów własnych. Od 1 października do końca roku oferujemy możliwość zakupu wysokiej jakości produktów marki Zwieger – w tym patelni i noży – w obniżonych cenach! Zwieger to synonim niezawodności, trwałości i elegancji. Ich patelnie oraz noże cieszą się uznaniem zarówno wśród profesjonalnych kucharzy, jak i […]