PL EN DE

Pasza bez soi pochodzenia brazylijskiego

Świadomość konsumencka jest coraz większa, coraz częściej konsumenci zwracają uwagę na jakość produktów, które spożywają. Przed zakupem dokładnie analizują etykiety, zapoznając się ze składem produktów. Coraz częściej również interesują się całym procesem produkcyjnym i poszczególnymi jego etapami – często chcą dowiedzieć się w jaki sposób powstały produkty, które wkładają do koszyka, jak ich produkcja wpływa na środowisko i zdrowie. Na podstawie tego decydują, jakie marki i firmy chcą wspierać, a jakie niekoniecznie.

Mając na uwadze powyższe Zakłady Mięsne ŁUKÓW S.A. podjęły działania weryfikujące dostawców bydła pod kątem wykorzystywania w karmieniu zwierząt soi z nieodpowiedzialnych źródeł, w tym soi pochodzenia brazylijskiego. Brazylia – potentat w produkcji soi – co roku zwiększa powierzchnię pól uprawnych wykorzystywanych pod jej produkcję, ograniczając tym samym powierzchnię cennych lasów. W ten sposób niszczone są najcenniejsze przyrodniczo obszary i lasy równikowe, stwarzając zagrożenie dla wielu gatunków zwierząt.

Zakłady Mięsne ŁUKÓW S.A. dążą do bycia transparentnymi na temat swojego łańcucha dostaw oraz do pozyskiwania soi z odpowiedzialnych źródeł, dlatego od swoich dostawców wymagają formalnej deklaracji niewykorzystywania w swoich gospodarstwach paszy z soją pochodzenia brazylijskiego.

Zobacz również

Certyfikat Doceń Polskie dla mięs wołowych wolno gotowanych i wędlin wołowych

Wolno gotowane mięsa wołowe – Żeberka, Wołowina do szarpania, Gulasz, Sztuka mięsa oraz Ossobuco w aromatycznym sosie to produkty marki Łuków, które zdobyły najwyższe oceny we wszystkich kategoriach ocenianych przez członków Loży Ekspertów w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Odznaczone już wcześniej tym certyfikatem produkty Rostbef luksusowy oraz Pastrami wołowe zostały ponownie po dwóch […]

Więcej

Turniej o Puchar Prezesa Zarządu Zakładów Mięsnych ŁUKÓW S.A.

Na Stadionie Miejskim w Łukowie 23 marca 2024 r. odbył się emocjonujący Turniej o Puchar Prezesa Zarządu Zakładów Mięsnych ŁUKÓW S.A., w którym wzięło udział aż 16 zespołów z województwa lubelskiego i mazowieckiego. Cieszymy się, że mamy możliwość wspierania tak świetnych sportowych inicjatyw w naszym mieście. Wszystkim młodym, pełnym sportowej pasji uczestnikom serdecznie gratulujemy! Źródło […]

Więcej

Stawiamy na wołowinę!

Wołowina niejednokrotnie określana jest królową polskich stołów. Uchodzi za jeden z najszlachetniejszych i najzdrowszych gatunków mięsa. Dobrze przygotowana jest wyjątkowo smaczna i niezwykle krucha. Polacy coraz częściej sięgają po to aromatyczne mięso, doceniając jego właściwości odżywcze i walory smakowe. Obecnie w sklepach firmowych Zakładów Mięsnych ŁUKÓW S.A. trwa promocja wybornego mięsa wołowego – burgery, tatar, […]

Więcej