PL EN DE

Pasza bez soi pochodzenia brazylijskiego

Świadomość konsumencka jest coraz większa, coraz częściej konsumenci zwracają uwagę na jakość produktów, które spożywają. Przed zakupem dokładnie analizują etykiety, zapoznając się ze składem produktów. Coraz częściej również interesują się całym procesem produkcyjnym i poszczególnymi jego etapami – często chcą dowiedzieć się w jaki sposób powstały produkty, które wkładają do koszyka, jak ich produkcja wpływa na środowisko i zdrowie. Na podstawie tego decydują, jakie marki i firmy chcą wspierać, a jakie niekoniecznie.

Mając na uwadze powyższe Zakłady Mięsne ŁUKÓW S.A. podjęły działania weryfikujące dostawców bydła pod kątem wykorzystywania w karmieniu zwierząt soi z nieodpowiedzialnych źródeł, w tym soi pochodzenia brazylijskiego. Brazylia – potentat w produkcji soi – co roku zwiększa powierzchnię pól uprawnych wykorzystywanych pod jej produkcję, ograniczając tym samym powierzchnię cennych lasów. W ten sposób niszczone są najcenniejsze przyrodniczo obszary i lasy równikowe, stwarzając zagrożenie dla wielu gatunków zwierząt.

Zakłady Mięsne ŁUKÓW S.A. dążą do bycia transparentnymi na temat swojego łańcucha dostaw oraz do pozyskiwania soi z odpowiedzialnych źródeł, dlatego od swoich dostawców wymagają formalnej deklaracji niewykorzystywania w swoich gospodarstwach paszy z soją pochodzenia brazylijskiego.

Zobacz również

Zakłady Mięsne Łuków S.A. na Dniach z Doradztwem Rolniczym w Siedlcach

W miniony weekend mieliśmy przyjemność uczestniczyć w Dniach z Doradztwem Rolniczym, które odbyły się w Siedlcach. Stoisko Zakładów Mięsnych ŁUKÓW S.A. cieszyło się ogromnym zainteresowaniem, a obecność na tym wydarzeniu pozwoliła nam na bezpośrednie spotkanie z rolnikami, producentami oraz innymi interesariuszami z branży. Nasze stoisko było nie tylko miejscem prezentacji, ale także punktem doradczym. Nasi […]

Więcej

Prezentacja oferty ŁUKÓW w firmie Specjał

W dniu 9 września 2024 r. mieliśmy przyjemność szczegółowo zaprezentować naszą firmę podczas szkolenia zorganizowanego dla kierowników sklepów własnych firmy Specjał. Spotkanie miało na celu poznanie naszej szerokiej gamy produktów oraz umożliwienie ich degustowania. Podczas wydarzenia, nasz zespół przedstawił kompleksową ofertę firmy Łuków obejmującą mięsa świeże, wędliny oraz konserwy. Ważnym punktem prezentacji była degustacja naszych […]

Więcej

Konkurs DO PRACY ROWEREM – rozstrzygnięty!

Rozstrzygnęliśmy konkurs skierowany do pracowników Zakładów Mięsnych ŁUKÓW S.A., w ramach którego uczestnicy mieli wykonać pracę plastyczną lub techniczną dowolną techniką z wykorzystaniem materiałów przeznaczonych do recyklingu nawiązującą do profilu działalności Zakładów Mięsnych ŁUKÓW S.A. Jury w składzie Agata Klamka (Dyrektor Finansowy i Członek Zarządu), Jarosław Malczewski (Zastępca Dyrektora Handlowego i Członek Zarządu) oraz Michał […]

Więcej