Świadomość konsumencka jest coraz większa, coraz częściej konsumenci zwracają uwagę na jakość produktów, które spożywają. Przed zakupem dokładnie analizują etykiety, zapoznając się ze składem produktów. Coraz częściej również interesują się całym procesem produkcyjnym i poszczególnymi jego etapami – często chcą dowiedzieć się w jaki sposób powstały produkty, które wkładają do koszyka, jak ich produkcja wpływa na środowisko i zdrowie. Na podstawie tego decydują, jakie marki i firmy chcą wspierać, a jakie niekoniecznie.
Mając na uwadze powyższe Zakłady Mięsne ŁUKÓW S.A. podjęły działania weryfikujące dostawców bydła pod kątem wykorzystywania w karmieniu zwierząt soi z nieodpowiedzialnych źródeł, w tym soi pochodzenia brazylijskiego. Brazylia – potentat w produkcji soi – co roku zwiększa powierzchnię pól uprawnych wykorzystywanych pod jej produkcję, ograniczając tym samym powierzchnię cennych lasów. W ten sposób niszczone są najcenniejsze przyrodniczo obszary i lasy równikowe, stwarzając zagrożenie dla wielu gatunków zwierząt.
Zakłady Mięsne ŁUKÓW S.A. dążą do bycia transparentnymi na temat swojego łańcucha dostaw oraz do pozyskiwania soi z odpowiedzialnych źródeł, dlatego od swoich dostawców wymagają formalnej deklaracji niewykorzystywania w swoich gospodarstwach paszy z soją pochodzenia brazylijskiego.
Kolejny produkt z portfolio Łukowa zyskał ważne wyróżnienie – tym razem w konkursie „To mi smakuje! Eksperci rekomendują” zorganizowanym podczas prestiżowego kongresu branży mięsnej MEATing 2023 I miejsce w kategorii BLIŻEJ NATURY zajęła łukowska konserwa – Wieprzowina bez konserwantów 300g. Cieszymy się, że nasza oferta obfitująca w wysokiej jakości produkty zostaje dostrzeżona zarówno przez konsumentów, […]
24 maja w Teatrze Kamienica podczas Gali Liderów Rynku FMCG i Handlu rozstrzygnięto 13. edycję konkursu Złoty Paragon – Nagroda Kupców Polskich. Z dumą informujemy, że produkty marki ŁUKÓW – Szynka w siatce Łukowskie Smaki oraz Pasztet mazowiecki 460 g zostały wyróżnione w następujących kategoriach: Wędliny Premium oraz Pasztety. Złoty Paragon to jedno z najważniejszych wydarzeń polskiej […]
18 maja w Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego odbyła się kolejna edycja ogólnopolskiego konkursu pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym Wiosna 2023. Ideą, która od lat przyświeca temu konkursowi jest wyłonienie produktów wyróżniających się jakością na rynku wędlin. W tej edycji konkursu tytuł Produkt Najwyższej Jakości zdobyło aż […]