Targi EuroGastro to największe i najważniejsze w Polsce spotkanie branży HoReCa.  Według danych organizatora w 2015 roku imprezę odwiedziło około 20 tys. zwiedzających w tym 15 tys. klientów biznesowych sektora HoReCa. Odwiedzający mogli również zapoznać się z ofertę HoReCa firmy Łuków.


Tegoroczna edycja była 20 jubileuszową, skupiła około 290 wystawców z Polski i świata, przestrzeń wystawiennicza podzielona była na 5 sektorów tematycznych.
Profil odwiedzających nasze stoisko był niezwykle szeroki, dużą część stanowili właściciele restauracji, hoteli, małej gastronomii, firm cateringowych. Spotkaliśmy się również z przedstawicielami wiodących dystrybutorów żywności dla segmentu HoReCa.


Jednocześnie w ramach targów odbył się szereg eventów oraz szkoleń między innymi:
Finał konkursu Kulinarny Talent 2016 – prestiżowy, autorski  konkurs Roberta Sowy mający na celu wyłonić prawdzie perły wśród młodych kucharzy do 23 roku życia. Młodzi kucharze mają możliwość zaprezentowania najnowszych trendów kulinarnych, a także swoją fantazję w łączeniu smaków i technik podawania dań. Do rywalizacji stanęło 12 finalistów wyłonionych spośród 30 chętnych rekomendowanych przez doświadczonych szefów kuchni, lub nauczycieli zawodowych co zapewniało bardzo wysoki poziom konkursu oraz dania, które nie raz potrafiły zachwycić jurorów.

VIII Olimpiada Kawy – 0rganizatorem jest Apro Trade / Akademia Kawy® we współpracy z MTTargi Polska/EuroGastro pod patronatem SCAE (Speciality Coffee Association of Europe). Uczestnicy olimpiady  zmagali się w czterech kategoriach: espresso na czas, irish coffee, latte art, cup tasting. Umiejętności w tych czterech dyscyplinach to obowiązek osoby pracującej w zawodzie Baristy. Konkurs jest również idealnym polem do nawiązania kontaktu oraz wymiany doświadczeń z innymi Baristami.

Finał Chef Culinary Cup – konkursu odbywał się pod patronatem Jerzego Pasikowskiego a organizatorem był Nestle Polska S.A. Finaliści startujący w konkursie mieli za zadanie w 60 min. przygotować danie na podstawie ich autorskiego przepisu. Kolejnym zadaniem było odpowiednie przedstawienie swojej pracy konkursowej przed Jury (przedstawić informacje na temat użytych produktów, sposobu przygotowania, jego charakterystyki regionalnej oraz narodowej). Laureatów oceniało 3 osobowe Jury pod przewodnictwem Jerzego Pasikowskiego oraz 2 osobowa komisja przedstawicieli organizatora.

XI Festiwal Kuchni Greckiej – chęć przybliżenia i propagowania w Polsce tradycyjnej kuchni greckiej. Projekt ten skierowany jest do hotelarzy, restauratorów, szefów kuchni, kucharzy i konsumentów. Podczas każdej edycji ekipy kucharzy przygotowują pod okiem międzynarodowego Jury dania wykorzystując wskazane w regulaminie orginalne produkty greckie. Konkurs otrzymał miano jednego z najbardziej prestiżowych wydarzeń kulinarnych w Polsce. W czasie jego trwania odbywają się pokazy Sztuki Kulinarnej z całego świata, liczne degustacje oraz prezentacje firm. Na zakończenie Festiwalu odbył się koncert Nikosa Rusketosa oraz tańce w towarzystwie tłuczonych talerzy.

Zobacz także

Pokaż więcej