PL EN DE

„Świętomięs Polski 2015”

Rzeszów był gospodarzem tegorocznej V jubileuszowej edycji akcji promocyjnej „Świętomięs Polski 2015”odbywającej się 12-13 września 2015 r.

Forma edukacji przez zabawę jaką wybrali organizatorzy doskonale się sprawdza do propagowania zasad zdrowego odżywiania oraz zbilansowanej diety opartej o produkty mięsne.

Każdy kto miał okazję znaleźć się w okolicach rzeszowskiego Ratusza mógł dołączyć się do znanej już w całej Polsce „Mięsnej Parady” oraz doskonale się bawić we wspaniałym towarzystwie uczniów lokalnych szkół gastronomicznych oraz artystów.

Przez dwa piękne wrześniowe dni odwiedzający mieli przyjemność podziwiać oraz smakować specjały przygotowane przez mistrzów kuchni, poznawać tradycyjne kulinarne potrawy województwa Podkarpackiego, czerpać inspirację oraz skorzystać z porady od przybyłych fachowców.

Podczas święta odbył się bardzo widowiskowy II Ogólnopolski Konkurs w Przyrządzaniu Potraw z Wołowiny Podkarpackiej „Chef’s Fight Poland 2015”. Liczni obserwatorzy konkursu mieli okazję skosztować wołu pieczonego na rożnie oraz niecodziennej i nowoczesnej kuchni molekularnej.

Stanowiska serwujące pyszne potrawy z mięsa przeżywały dwu dniowe oblężenie. Wszyscy chcieli spróbować gulaszową świętomięsną oraz drobiu w warzywach z ogromnej patelni.

Podczas dwóch dni wszyscy chętni mieli okazję pogłębić swoją wiedzę rozmawiając z pracownikami naukowymi Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz radząc się dietetyków.

Zdobytą wiedzą można było się podzielić podczas konkursów z cennymi nagrodami, które przewidziane były również dla najmłodszych uczestników. Prócz tego mniejsi uczestnicy mogli wziąć udział w wielu animacjach plastycznych oraz zabawach ruchowych.

Producenci, handlowcy branży spożywczej, naukowcy oraz przedstawiciele najwyższych służb sanitarnych i weterynaryjnych spotkali się na konferencji poświęconej „Bieżącym problemom polskiej branży mięsnej”, która się odbyła w Sali Sesyjnej Ratusza.

Wieczorną część uroczystości uzupełniły występy grupy folkowej Czeremszyna a na finał w niedzielę wystąpił Krzysztof Krawczyk z Zespołem.

Zobacz również

Certyfikat Doceń Polskie dla mięs wołowych wolno gotowanych i wędlin wołowych

Wolno gotowane mięsa wołowe – Żeberka, Wołowina do szarpania, Gulasz, Sztuka mięsa oraz Ossobuco w aromatycznym sosie to produkty marki Łuków, które zdobyły najwyższe oceny we wszystkich kategoriach ocenianych przez członków Loży Ekspertów w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Odznaczone już wcześniej tym certyfikatem produkty Rostbef luksusowy oraz Pastrami wołowe zostały ponownie po dwóch […]

Więcej

Turniej o Puchar Prezesa Zarządu Zakładów Mięsnych ŁUKÓW S.A.

Na Stadionie Miejskim w Łukowie 23 marca 2024 r. odbył się emocjonujący Turniej o Puchar Prezesa Zarządu Zakładów Mięsnych ŁUKÓW S.A., w którym wzięło udział aż 16 zespołów z województwa lubelskiego i mazowieckiego. Cieszymy się, że mamy możliwość wspierania tak świetnych sportowych inicjatyw w naszym mieście. Wszystkim młodym, pełnym sportowej pasji uczestnikom serdecznie gratulujemy! Źródło […]

Więcej

Stawiamy na wołowinę!

Wołowina niejednokrotnie określana jest królową polskich stołów. Uchodzi za jeden z najszlachetniejszych i najzdrowszych gatunków mięsa. Dobrze przygotowana jest wyjątkowo smaczna i niezwykle krucha. Polacy coraz częściej sięgają po to aromatyczne mięso, doceniając jego właściwości odżywcze i walory smakowe. Obecnie w sklepach firmowych Zakładów Mięsnych ŁUKÓW S.A. trwa promocja wybornego mięsa wołowego – burgery, tatar, […]

Więcej