PL EN DE

Targi SIAL Middle East

W dniach 24-26 listopada 2014 r. w Abu Dhabi w Zjednoczonych Emiratach Arabskich odbyła się piąta edycja targów SIAL Middle East 2014, w czasie których wystawcy prezentowali produkty spożywcze z całego świata. Zakłady Mięsne „Łmeat-Łuków” S.A. w Łukowie uczestniczyły w targach w ramach kampanii promocyjnej European Meat Tradition Quality Taste organizowanej przez SRiWRP.

Targi SIAL Middle East w Abu Dhabi cieszą się ogromnym zainteresowaniem klientów i są jednym z najważniejszych wydarzeń biznesowych związanych z sektorem spożywczym. Prawie 1000 wystawców z ponad 50 krajów m.in. z Chin, Turcji, Egiptu, Gruzji, Japonii, Indonezji, Litwy, Maroka, Portugalii, USA oraz oczywiście z Polski miało okazję zaprezentować swoją ofertę prawie dwudziestu tysiącom zwiedzających. Gości targowych polskiego stoiska przyciągały fantastyczne dania przygotowane przez ekspertów kulinarnych kampanii promocyjnej European Meat Tradition Quality Taste.

Zjednoczone Emiraty Arabskie są krajem islamskim, dlatego rozmowy handlowe dotyczyły głównie wołowiny pozyskiwanej poprzez ubój rytualny. Pytano również o ofertę mięsa wieprzowego ponieważ ze względu na to, że ZEA charakteryzują się bardzo rozwiniętym petro-przemysłem, turystyką oraz znane są z organizacji imprez sportowych takich jak np. turnieje tenisowe czy wyścigi formuły 1 – w Emiratach przebywa bardzo duża ilość obcokrajowców zainteresowanych spożyciem wieprzowiny.

Podczas targów polskich wystawców odwiedził wicepremier ZEA pełniący również obowiązki ministra prezydenta i szefa Abu Dhabi Food Control Authority – Mansour bin Zayed Al Nahyan oraz Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi RP Marek Sawicki oraz wiceprezes ARR Lucjan Zwolak.

Zobacz również

Certyfikat Doceń Polskie dla mięs wołowych wolno gotowanych i wędlin wołowych

Wolno gotowane mięsa wołowe – Żeberka, Wołowina do szarpania, Gulasz, Sztuka mięsa oraz Ossobuco w aromatycznym sosie to produkty marki Łuków, które zdobyły najwyższe oceny we wszystkich kategoriach ocenianych przez członków Loży Ekspertów w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Odznaczone już wcześniej tym certyfikatem produkty Rostbef luksusowy oraz Pastrami wołowe zostały ponownie po dwóch […]

Więcej

Turniej o Puchar Prezesa Zarządu Zakładów Mięsnych ŁUKÓW S.A.

Na Stadionie Miejskim w Łukowie 23 marca 2024 r. odbył się emocjonujący Turniej o Puchar Prezesa Zarządu Zakładów Mięsnych ŁUKÓW S.A., w którym wzięło udział aż 16 zespołów z województwa lubelskiego i mazowieckiego. Cieszymy się, że mamy możliwość wspierania tak świetnych sportowych inicjatyw w naszym mieście. Wszystkim młodym, pełnym sportowej pasji uczestnikom serdecznie gratulujemy! Źródło […]

Więcej

Stawiamy na wołowinę!

Wołowina niejednokrotnie określana jest królową polskich stołów. Uchodzi za jeden z najszlachetniejszych i najzdrowszych gatunków mięsa. Dobrze przygotowana jest wyjątkowo smaczna i niezwykle krucha. Polacy coraz częściej sięgają po to aromatyczne mięso, doceniając jego właściwości odżywcze i walory smakowe. Obecnie w sklepach firmowych Zakładów Mięsnych ŁUKÓW S.A. trwa promocja wybornego mięsa wołowego – burgery, tatar, […]

Więcej