PL EN DE

„Świętomięs Polski 2015”

Rzeszów był gospodarzem tegorocznej V jubileuszowej edycji akcji promocyjnej „Świętomięs Polski 2015”odbywającej się 12-13 września 2015 r.

Forma edukacji przez zabawę jaką wybrali organizatorzy doskonale się sprawdza do propagowania zasad zdrowego odżywiania oraz zbilansowanej diety opartej o produkty mięsne.

Każdy kto miał okazję znaleźć się w okolicach rzeszowskiego Ratusza mógł dołączyć się do znanej już w całej Polsce „Mięsnej Parady” oraz doskonale się bawić we wspaniałym towarzystwie uczniów lokalnych szkół gastronomicznych oraz artystów.

Przez dwa piękne wrześniowe dni odwiedzający mieli przyjemność podziwiać oraz smakować specjały przygotowane przez mistrzów kuchni, poznawać tradycyjne kulinarne potrawy województwa Podkarpackiego, czerpać inspirację oraz skorzystać z porady od przybyłych fachowców.

Podczas święta odbył się bardzo widowiskowy II Ogólnopolski Konkurs w Przyrządzaniu Potraw z Wołowiny Podkarpackiej „Chef’s Fight Poland 2015”. Liczni obserwatorzy konkursu mieli okazję skosztować wołu pieczonego na rożnie oraz niecodziennej i nowoczesnej kuchni molekularnej.

Stanowiska serwujące pyszne potrawy z mięsa przeżywały dwu dniowe oblężenie. Wszyscy chcieli spróbować gulaszową świętomięsną oraz drobiu w warzywach z ogromnej patelni.

Podczas dwóch dni wszyscy chętni mieli okazję pogłębić swoją wiedzę rozmawiając z pracownikami naukowymi Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz radząc się dietetyków.

Zdobytą wiedzą można było się podzielić podczas konkursów z cennymi nagrodami, które przewidziane były również dla najmłodszych uczestników. Prócz tego mniejsi uczestnicy mogli wziąć udział w wielu animacjach plastycznych oraz zabawach ruchowych.

Producenci, handlowcy branży spożywczej, naukowcy oraz przedstawiciele najwyższych służb sanitarnych i weterynaryjnych spotkali się na konferencji poświęconej „Bieżącym problemom polskiej branży mięsnej”, która się odbyła w Sali Sesyjnej Ratusza.

Wieczorną część uroczystości uzupełniły występy grupy folkowej Czeremszyna a na finał w niedzielę wystąpił Krzysztof Krawczyk z Zespołem.

Zobacz również

Puławy – otwarcie stoiska ZM Łuków w Netto

28 marca 2022 r. otworzyliśmy nowe stoisko mięsne ZM Łuków w Puławach przy Dęblińskiej 18E. Stoisko jest czynne w godzinach 7:00 – 20:00. Na naszym stoisku dostępna jest pełna oferta: świeże mięso wołowe, wieprzowe i drobiowe, szynki, polędwice, kiełbasy, konserwy oraz inne wyroby mięsne. Nasi Klienci mogą mieć pewność, że otrzymają świeże i smaczne produkty. […]

Więcej

Konkurs GRILLUJ Z ŁUKOWEM!

Wszystkich naszych klientów odwiedzających sklepy firmowe Łuków zachęcamy do udziału w konkursie grillowym! Na działce, przy domu, w parku? Z wyrazistą kiełbasą w roli głównej czy jednak z klasyczną karkówką? Podziel się z nami przepisem na idealnego grilla i wygraj bon na zakupy o wartości 200 zł lub nagrodę niespodziankę! Proste zasady: Zrób w sklepie […]

Więcej

grilluj z nami

Grilluj z nami

Nie sposób wyobrazić sobie wiosny i lata bez grillowych pyszności! Gdy tylko pogoda sprzyja Polacy odpalają ruszty, by biesiadować na świeżym powietrzu w towarzystwie ulubionych smaków. A oferta smakołyków przeznaczonych na ruszt z roku na rok staje się coraz bogatsza. Prym wiodą tradycyjne produkty, jak kiełbasy czy kaszanki, ale coraz częściej konsumenci decydują się łapać […]

Więcej