Regionalna Izba Gospodarcza – Łódź we współpracy z Instytutem Afrykańskim oraz Polską Agencją Informacji i Inwestycji Zagranicznych i pod patronatem Zespołu d/s. Afryki Parlamentu Polskiego zorganizowała pierwszy kongres partnerstwa i współpracy polsko-afrykańskiej POLANDAFRICA 2013, który odbył się w dniach 26-27 listopada 2013 roku.
W kongresie uczestniczyło ponad 800 osób reprezentujących centralne władze rządowe, władze samorządowe, agencje rządowe, izby gospodarcze, ambasady, organizacje i instytucje oraz przedsiębiorcy z 30 państw, w tym Zakłady Mięsne „Łmeat-Łuków” S.A.
Kongres otworzyła sesja plenarna pt. „Polska – Afryka, perspektywy partnerskiej współpracy”, w której udział wzięli przedstawiciele rządu RP, ambasadorzy państw afrykańskich, lokalnych władz samorządowych oraz organizacji gospodarczych i przedsiębiorców z Afryki i Polski. Po jej zakończeniu, w drugiej części dnia odbyły się następujące sesje tematyczne które dotyczyły m.in. górnictwa i energetyki, ekologii, przemysłu obronnego, rolnictwa, przemysłu spożywczego i innych dziedzin gospodarki, którymi byli zainteresowani uczestnicy. Sesje te były kontynuowane w drugim dniu kongresu wraz z równolegle prowadzonymi rozmowami B2B pomiędzy zainteresowanymi stronami.
Zakłady Mięsne Łuków aktywnie włączyły się w kampanię edukacyjną Banku Żywności „Szanuję, nie marnuję”. Celem inicjatywy jest zwiększenie świadomości na temat problemu marnowania jedzenia oraz promowanie zrównoważonych nawyków konsumpcyjnych. Jako producent żywności, Zakłady Mięsne Łuków chcą zwrócić uwagę na wagę odpowiedzialnego gospodarowania zasobami i propagować ideę niemarnowania żywności. W ramach kampanii firma angażuje się w […]
W Zakładach Mięsnych Łuków mieliśmy przyjemność gościć delegację koreańskich przedsiębiorców z branży mięsnej, uczestniczących w misji przyjazdowej organizowanej przez UPEMI. Spotkanie miało charakter handlowy i stanowiło ważny element budowania relacji biznesowych pomiędzy polskimi producentami a partnerami z Republiki Korei Południowej. Podczas wizyty zaprezentowaliśmy nasz zakład, procesy produkcyjne oraz standardy nadzoru i kontroli jakości, które gwarantują […]
Październik to czas, w którym szczególnie pamiętamy o naszych czworonożnych przyjaciołach. Z tej okazji Zakłady Mięsne Łuków przygotowały wyjątkowy konkurs dla wszystkich właścicieli pupili. Jak wziąć udział? Czas trwania konkursu: 1–31 października 2025Ogłoszenie wyników: 14 listopada 2025 – na stronie internetowej oraz na naszym profilu Facebook. Nagrody czekają! Ważne informacje Zależy nam na naturalnych, codziennych […]