PL EN DE

Nie marnujemy żywności

Zakłady Mięsne ŁUKÓW S.A. jako właściciel sieci sklepów mięsnych i spożywczych polegają ustawie, na mocy której mają obowiązek przekazywania niesprzedanych, ale dobrych jakościowo artykułów spożywczych organizacjom charytatywnym.

W Polsce co roku wyrzucamy ok. 9 mln ton żywności. 18 września 2019 r. weszła w życie Ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności określająca zasady postępowania z żywnością oraz obowiązki sprzedawców żywności w celu przeciwdziałania marnowaniu żywności oraz negatywnym skutkom społecznym, środowiskiem i ekonomicznym generowanym przez marnowanie. Deklarujemy, że sklepy należące do Zakładów Mięsnych ŁUKÓW S.A. realizują zasady w/w ustawy.

Najważniejsze obowiązki sprzedawców żywności:

Przedsiębiorcy, którzy sprzedają żywność na powierzchni większej niż 250 m2, w których przychód ze sprzedaży żywności stanowi co najmniej 50% przychodów ze sprzedaży wszystkich towarów, mają cztery główne obowiązki związane z zapobieganiem marnowaniu żywności:

1. Podpisanie umowy z organizacją pozarządową dotyczącej przekazywania niesprzedanego jedzenia.

2. Prowadzenie kampanii informacyjno–edukacyjnych, we współpracy z organizacją pozarządową, której sklep będzie przekazywał żywność, co najmniej raz w roku, przed dwa kolejne tygodnie;

3. Składanie rocznego sprawozdania o ilości marnowanej żywności;

4. Zamieszczanie informacji o wysokości należnej opłaty za marnowanie żywności lub o wartości żywności przekazanej organizacjom pozarządowym, w sprawozdaniu finansowym oraz na swojej stronie internetowej, jeżeli ją prowadzą.

Zobacz również

Informacja o realizowanej strategii podatkowej za rok podatkowy 2021 w Zakładach Mięsnych Łuków Spółka Akcyjna

Strategia podatkowa Spółki jest elementem odpowiedzialności podmiotu w zakresie ponoszenia obciążeń publicznoprawnych zgodnie z przepisami obowiązującego prawa. Strategia podatkowa stanowi zbiór zasad obejmujących cele oraz środki umożliwiające prawidłową i terminową realizację obowiązków podatkowych Spółki.

Więcej

Pasza bez soi pochodzenia brazylijskiego

Świadomość konsumencka jest coraz większa, coraz częściej konsumenci zwracają uwagę na jakość produktów, które spożywają. Przed zakupem dokładnie analizują etykiety, zapoznając się ze składem produktów. Coraz częściej również interesują się całym procesem produkcyjnym i poszczególnymi jego etapami – często chcą dowiedzieć się w jaki sposób powstały produkty, które wkładają do koszyka, jak ich produkcja wpływa […]

Więcej

Nowa seria mięs wieprzowych wolno gotowanych w ofercie marki ŁUKÓW

W oparciu o oczekiwania i potrzeby klientów, którzy są coraz bardziej zabiegani i chcą zminimalizować czas spędzony na wypełnianiu obowiązków domowych (m.in. na gotowaniu) proponujemy produkty wolno gotowane: ●  Żeberka z warzywami●  Golonkę klasyczną●  Golonkę z żurawiną By zaoszczędzić cenny czas przygotowujemy mięs tak, by w domu wrzucić je tylko do piekarnika lub gorącej wody […]

Więcej