Zakłady Mięsne ŁUKÓW S.A. jako właściciel sieci sklepów mięsnych i spożywczych polegają ustawie, na mocy której mają obowiązek przekazywania niesprzedanych, ale dobrych jakościowo artykułów spożywczych organizacjom charytatywnym.
W Polsce co roku wyrzucamy ok. 9 mln ton żywności. 18 września 2019 r. weszła w życie Ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności określająca zasady postępowania z żywnością oraz obowiązki sprzedawców żywności w celu przeciwdziałania marnowaniu żywności oraz negatywnym skutkom społecznym, środowiskiem i ekonomicznym generowanym przez marnowanie. Deklarujemy, że sklepy należące do Zakładów Mięsnych ŁUKÓW S.A. realizują zasady w/w ustawy.
Najważniejsze obowiązki sprzedawców żywności:
Przedsiębiorcy, którzy sprzedają żywność na powierzchni większej niż 250 m2, w których przychód ze sprzedaży żywności stanowi co najmniej 50% przychodów ze sprzedaży wszystkich towarów, mają cztery główne obowiązki związane z zapobieganiem marnowaniu żywności:
1. Podpisanie umowy z organizacją pozarządową dotyczącej przekazywania niesprzedanego jedzenia.
2. Prowadzenie kampanii informacyjno–edukacyjnych, we współpracy z organizacją pozarządową, której sklep będzie przekazywał żywność, co najmniej raz w roku, przed dwa kolejne tygodnie;
3. Składanie rocznego sprawozdania o ilości marnowanej żywności;
4. Zamieszczanie informacji o wysokości należnej opłaty za marnowanie żywności lub o wartości żywności przekazanej organizacjom pozarządowym, w sprawozdaniu finansowym oraz na swojej stronie internetowej, jeżeli ją prowadzą.
W dniach 15-16 listopada 2023 roku w Kielcach odbyła się kolejna już edycja Targów Marki Własnej, które stały się miejscem niezwykle istotnym dla rozwoju branży. Podczas tego jedynego wydarzenia w Polsce, które w całości poświęcone jest markom własnym, spotkali się producenci i przedstawiciele sieci handlowych z Polski, Europy oraz Bliskiego Wschodu. Przy okazji wydarzenia został […]
Za nami 48. certyfikacja Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Atestacja wyrobów spożywczych ubiegających się o godło Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” odbyła się w dniu 26 października br. w Hotelu Centrum w Sosnowcu. Tego dnia Loża Ekspertów oceniła niemal 140 artykułów z asortymentu ponad 70 producentów z całej Polski, którzy ubiegali się o otrzymanie tego […]
W dniach 7-11 października 2023 r. w Kolonii w Niemczech odbyły się jedne z największych i najbardziej prestiżowych targów branży spożywczej Anuga. Wydarzenie przyciągnęło ponad 7 500 wystawców z ponad 100 krajów. Zakłady Mięsne Łuków prezentowały swoją ofertę w ramach stoiska zorganizowanego przez Związek Polskie Mięso. Promowaliśmy tam polską żywność, zwłaszcza wołowinę oraz nasze flagowe […]