20 listopada 2015 r. w Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych, przy ul. Komorskiej w Warszawie odbył się VII Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny „Kuchnia Polska na Mazowszu 2015”, którego byliśmy sponsorem.
Konkurs adresowany jest do uczniów wszystkich profili szkół gastronomicznych i składał się z dwóch części: Konkursu Kulinarnego oraz Kelnerskiego. W finale wystartowało 13 szkół z całej Polski i z Berlina. Patronatem konkurs objęli Wojewoda Mazowiecki, Marszałek Województwa Mazowieckiego, Mazowiecka Kurator Oświaty oraz Burmistrz Dzielnicy Praga-Południe, a patronat medialny nad wydarzeniem objęła TVP Warszawa.
Gośćmi są wybitni szefowie kuchni, mistrzowie kelnerstwa z Warszawy i z całej Polski.
W ramach wydarzenia odbyły się pokazy i specjalistyczne szkolenia. Swoją wiedzą dzielił się m.in. założyciel jedynej w Polsce Akademii Kelnerskiej – Grzegorz Górnik, a także dwukrotny finalista Mistrzostw Polski Sommelierów i reprezentant Polski na Mistrzostwach Świata Sommelierów, Jerzy Kruk. Podczas pokazu kulinarnego wybitni kucharze i eksperci kulinarni (m.in. Carlos Gonzalez Tejera) wyjaśniali jak prawidłowo przygotować wołowinę i przybliżyli uczestnikom zagadnienia związane z jej przyrządzaniem.
Zakłady Mięsne „Łmeat-Łuków” S.A. jako producent najwyższej jakości wołowiny kierowanej m.in. do kanału HoReCa miały przyjemność być sponsorem wydarzenia i wspierać młodych adeptów sztuki kulinarnej. Wszystkie szkoły, które brały udział w konkursie otrzymały edukacyjne plansze prezentujące podział tuszy wołowej i wieprzowej. Oprócz tego uczestnik, który wykazał się najlepszą znajomością przyrządzania mięsa otrzymał komplet profesjonalnych noży.
Zakłady Mięsne Łuków aktywnie włączyły się w kampanię edukacyjną Banku Żywności „Szanuję, nie marnuję”. Celem inicjatywy jest zwiększenie świadomości na temat problemu marnowania jedzenia oraz promowanie zrównoważonych nawyków konsumpcyjnych. Jako producent żywności, Zakłady Mięsne Łuków chcą zwrócić uwagę na wagę odpowiedzialnego gospodarowania zasobami i propagować ideę niemarnowania żywności. W ramach kampanii firma angażuje się w […]
W Zakładach Mięsnych Łuków mieliśmy przyjemność gościć delegację koreańskich przedsiębiorców z branży mięsnej, uczestniczących w misji przyjazdowej organizowanej przez UPEMI. Spotkanie miało charakter handlowy i stanowiło ważny element budowania relacji biznesowych pomiędzy polskimi producentami a partnerami z Republiki Korei Południowej. Podczas wizyty zaprezentowaliśmy nasz zakład, procesy produkcyjne oraz standardy nadzoru i kontroli jakości, które gwarantują […]
Październik to czas, w którym szczególnie pamiętamy o naszych czworonożnych przyjaciołach. Z tej okazji Zakłady Mięsne Łuków przygotowały wyjątkowy konkurs dla wszystkich właścicieli pupili. Jak wziąć udział? Czas trwania konkursu: 1–31 października 2025Ogłoszenie wyników: 14 listopada 2025 – na stronie internetowej oraz na naszym profilu Facebook. Nagrody czekają! Ważne informacje Zależy nam na naturalnych, codziennych […]