Świadomość konsumencka jest coraz większa, coraz częściej konsumenci zwracają uwagę na jakość produktów, które spożywają. Przed zakupem dokładnie analizują etykiety, zapoznając się ze składem produktów. Coraz częściej również interesują się całym procesem produkcyjnym i poszczególnymi jego etapami – często chcą dowiedzieć się w jaki sposób powstały produkty, które wkładają do koszyka, jak ich produkcja wpływa na środowisko i zdrowie. Na podstawie tego decydują, jakie marki i firmy chcą wspierać, a jakie niekoniecznie.
Mając na uwadze powyższe Zakłady Mięsne ŁUKÓW S.A. podjęły działania weryfikujące dostawców bydła pod kątem wykorzystywania w karmieniu zwierząt soi z nieodpowiedzialnych źródeł, w tym soi pochodzenia brazylijskiego. Brazylia – potentat w produkcji soi – co roku zwiększa powierzchnię pól uprawnych wykorzystywanych pod jej produkcję, ograniczając tym samym powierzchnię cennych lasów. W ten sposób niszczone są najcenniejsze przyrodniczo obszary i lasy równikowe, stwarzając zagrożenie dla wielu gatunków zwierząt.
Zakłady Mięsne ŁUKÓW S.A. dążą do bycia transparentnymi na temat swojego łańcucha dostaw oraz do pozyskiwania soi z odpowiedzialnych źródeł, dlatego od swoich dostawców wymagają formalnej deklaracji niewykorzystywania w swoich gospodarstwach paszy z soją pochodzenia brazylijskiego.
Zakłady Mięsne Łuków aktywnie włączyły się w kampanię edukacyjną Banku Żywności „Szanuję, nie marnuję”. Celem inicjatywy jest zwiększenie świadomości na temat problemu marnowania jedzenia oraz promowanie zrównoważonych nawyków konsumpcyjnych. Jako producent żywności, Zakłady Mięsne Łuków chcą zwrócić uwagę na wagę odpowiedzialnego gospodarowania zasobami i propagować ideę niemarnowania żywności. W ramach kampanii firma angażuje się w […]
W Zakładach Mięsnych Łuków mieliśmy przyjemność gościć delegację koreańskich przedsiębiorców z branży mięsnej, uczestniczących w misji przyjazdowej organizowanej przez UPEMI. Spotkanie miało charakter handlowy i stanowiło ważny element budowania relacji biznesowych pomiędzy polskimi producentami a partnerami z Republiki Korei Południowej. Podczas wizyty zaprezentowaliśmy nasz zakład, procesy produkcyjne oraz standardy nadzoru i kontroli jakości, które gwarantują […]
Październik to czas, w którym szczególnie pamiętamy o naszych czworonożnych przyjaciołach. Z tej okazji Zakłady Mięsne Łuków przygotowały wyjątkowy konkurs dla wszystkich właścicieli pupili. Jak wziąć udział? Czas trwania konkursu: 1–31 października 2025Ogłoszenie wyników: 14 listopada 2025 – na stronie internetowej oraz na naszym profilu Facebook. Nagrody czekają! Ważne informacje Zależy nam na naturalnych, codziennych […]