Zakłady Mięsne Łuków

Zakłady Mięsne Łuków to jeden z najstarszych producentów wędlin i konserw w Polsce.
Od ponad 40 lat wytwarzamy wyborne produkty,
których smak zachwyca konsumentów na całym świecie.
To, czym dzielimy się z innymi, to bogate doświadczenie, wieloletnia tradycja
oraz sprawdzone przez pokolenia receptury.

Irena Grzesiak

prezes zarządu

Sekretem naszych produktów są regionalne smaki i lokalne receptury pielęgnowane od pokoleń. To wszystko połączone z czystością regionu pozwala nam wydobyć doskonały smak niezmienny od lat.
Prezes Zarządu

Historia firmy

1973

Początki Zakładów Mięsnych Łuków sięgają 1973 roku. Wówczas nowo powstały Zakład należał do Wojewódzkiego Przedsiębiorstwa Przemysłu Mięsnego i uznawany był za jeden z największych w Europie.

1975

Po reformie terytorialnej Zakłady Mięsne Łuków weszły w skład Przedsiębiorstwa Przemysłu Mięsnego w Warszawie.

1978

Powstanie Okręgowego Przedsiębiorstwa Przemysłu Mięsnego w Łukowie, do którego dołączyły nowe powstałe Zakłady Mięsne w Sokołowie Podlaskim oraz Oddział Produkcyjny w Garwolinie.

1992

W urzędzie Patentowym RP zarejestrowano charakterystyczny, niebiesko-czerwony znak firmowy Łukowskich Zakładów Mięsnych "Ł-meat"

1995

W tym roku odwiedziły firmę aż trzy znane postaci polskiej sceny politycznej: premier Józef Oleksy, Jan Olszewski oraz prezydent RP - Lech Wałęsa.

1998

Zakłady przekształcono w jednoosobową spółkę akcyjną Skarbu Państwa.

2003

Prywatyzacja Zakładów - większościowy pakiet akcji nabyty przez holding Farmutil S.A.

2013

Zakłady Mięsne Łuków obchodzą uroczysty jubileusz 40-lecia działalności. Dziś, zatrudniając blisko 2 tys. osób, należą do grona największych polskich producentów wędlin, konserw oraz mięsa wieprzowego i wołowego.

2017

W 2017 roku Zakłady Mięsne Łuków wprowadzają nowe logo, podkreślające wartości marki, którym Łuków jest wierny od ponad 40 lat.

Z natury od serca

Łuków, położony u wrót Podlasia, od lat wpisany jest w krajobraz regionu wschodniej Polski i czerpie z lokalnych receptur.

Naturalne zasoby tej zielonej krainy, kompozycja najlepszych składników, tradycyjnej receptury i pasji to fundament znanego od pokoleń wspaniałego smaku.