
Prowadzący: Dziennikarz TVP i żeglarz – Paweł Pochwała i Mistrz Kulinarny – Marcin Budynek
Program familijny „DWA ŻYWIOŁY, DWIE PASJE” jest próbą nowego spojrzenia na formę programu telewizyjnego „w drodze”. Całość oparta jest na przeciwstawieniu sobie dwóch osobowości: dziennikarskiej – Pawła Pochwały i kulinarnej – Marcina Budynka, a także na nowatorskim pomyśle połączenia w jednym programie dwóch dziedzin, z pozoru zupełnie do siebie nie pasujących – wody i ognia; dwóch pasji: żeglarstwa i sztuki kulinarnej. To tworzy napięcie, tak pożądane w każdym programie TV. A ponadto w programie prezentowane będą przepisy na wyśmienite dania z wykorzystaniem mięsa wołowego marki Łuków!
Program ma także na celu promowanie nieznanych akwenów w naszym kraju (w każdym odcinku wizytówka wodna miejsca) a także przełamywanie stereotypów, że zmiana zwyczajów żywieniowych jest niemożliwa, a sporty wodne (zwłaszcza żeglarstwo) to zajęcie dla młodych, pięknych i bogatych.
Akcja każdego odcinka dzieje się w jednym miejscu. Jest to jeden dzień spędzony nad wodą od wschodu do zachodu słońca. Zaczyna się smacznym, zdrowym śniadaniem, kończy wspólną kolacją w towarzystwie gości danego odcinka. W czasie pomiędzy Prowadzący oddają się swoim pasjom, dzieląc się wiedzą na ten temat. Paweł zajmuje się żeglowaniem na małych łódkach, bezpiecznym uprawianiem sportów wodnych i wypoczynkiem nad wodą, walorami danego akwenu; Marcin – przekonuje do zbilansowanej diety z wykorzystaniem mięs wołowych z serii Świat Szlachetnej Wołowiny (żyj lekko i zdrowo), pozwalającej na utrzymanie dobrego stanu zdrowia i figury, gotuje i podaje ciekawe przepisy.
Obejrzyj odcinki i zainspiruj się kulinarnie!
Stek fiorentina z młodymi ziemniakami, zielonymi szparagami oraz krem z pietruszki
https://www.youtube.com/watch?v=xyOsLESI5kw&feature=youtu.be
Stek z polędwicy z sosem serowym oraz kaszą gryczaną z krukami i letnią sałatką