W dniach 24 i 25 czerwca 2014 roku w Zakładach Mięsnych „Łmeat-Łuków” S.A. gościła delegacja japońskich przedstawicieli inspekcji weterynaryjnej – Masanori Imagawa i Kentaro Okamoto.

Japończycy wizytowali zakład w celu sprawdzenia spełniania przez zakład wymogów weterynaryjno-sanitarnych obowiązujących przy eksporcie mięsa do Japonii. To pierwsza wizyta Japończyków w polskich zakładach od momentu wykrycia w Polsce choroby afrykańskiego pomoru świń u padłych dzików.

Podczas dwóch dni wizyty możliwe było staranne zaprezentowanie gościom łukowskich zakładów mięsnych. Wizytujący bardzo szczegółowo sprawdzali normy produkcyjne, system kontroli oraz bezpieczeństwo zdrowotne a także standardy jakości produkowanych asortymentów.

Wizytujący zakład podkreślili, iż są pod wrażeniem czystości, nowoczesności oraz standardów obowiązujących w łukowskich zakładach. Dotychczas skontrolowali wiele zakładów z całego świata i jak twierdzą, to co zobaczyli w Łukowie, klasyfikuje się w najwyższych światowych standardach. Są to miłe słowa w kontekście trudu włożonego w utrzymanie najwyższych standardów jak chociażby certyfikacja zgodności ze standardem BRC, MC Donald’s czy systemu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP.

Ponadto goście z Japonii był zachwyceni smakiem polskich wędlin oraz byli pod dużym wrażeniem ilości zieleni i lasów w Polsce.

Zobacz także

Pokaż więcej