Młodzież gimnazjalna z pięciu krajów (Bułgarii, Grecji, Litwy, Rumunii oraz Hiszpanii) w ramach program Erasmus+ „Stwórzmy wielokulturową Europę” podróżuje po krajach całej Europy realizując projekt „Młodzież, wielojęzyczność i perspektywy pracy w Europie”.

Projekt ma na celu poznawanie lokalnych rynków pracy w europejskich państwach, rozwijanie umiejętności informacyjno-komunikacyjnych, jak również językowych uczniów. Podczas spotkań nie tylko uczniowie, ale również nauczyciele mogą wymienić doświadczenia w prowadzeniu lekcji i przekazać swoje cenne uwagi oraz informacje. Od września 2015 r. uczestnicy programu odwiedzili między innymi: Grecję, Bułgarię, Rumunię oraz Litwę. Od 27 marca uczniowie Gimnazjum nr 2 w Łukowie gościli swoich rówieśników z programu Erasmus+. Plan wizyty był dość napięty. Podczas wizyty uczestnicy brali udział w lekcjach prowadzonych w języku angielskim oraz odwiedzili Zakłady Mięsne Łuków, gdzie poznali tajniki powstawania doskonałych wędlin.

Podczas oficjalnej części wizyty uczniowie spotkali się z Prezes Zarządu Ireną Grzesiak, która osobiście opowiedziała im bogatą, bo ponad czterdziestoletnią historię Zakładów Mięsnych Łuków. Usłyszeli również o sekrecie zakładu, którym są naturalne zasoby zielonej podlaskiej krainy oraz pasja, z jaką tworzone  są wyroby. Na dowód tego przygotowany został poczęstunek. Każdy z gości mógł spróbować aromatycznej Kiełbasy z wędzarni, kruchych Kabanosów oraz delikatnej Szynki w siatce z serii Łukowska Spiżarnia. Niektórzy uczestnicy po raz pierwszy w życiu poznali smak polskich kabanosów.

Kolejnym etapem była wycieczka pod przewodnictwem doświadczonego pracownika po halach, gdzie powstają produkty. Tutaj od strony praktycznej uczestnicy poznawali każdy etap produkcji wyrobów. Przechodząc kolejno przez dział rozbioru, konfekcjonowania, magazynowania mieli okazję zaobserwować jak ciężką pracę trzeba wykonać, żeby finalnie otrzymać wędlinę lub mięso, które gości codziennie na naszych stołach.

Podsumowaniem spotkania była wspólna wymiana opinii i wrażeń po pobycie w tak dużym zakładzie. Na koniec uczniowie zostali zaproszeni do odwiedzenia pobliskich firmowych delikatesów mięsnych, gdzie na wszystkich czekał słodki poczęstunek oraz możliwość zakupu smakowanych wcześniej produktów.

Zobacz także

Pokaż więcej