Udziec wołowy to nie tylko pomysł na pyszny  obiad. To doskonałe mięso z powodzeniem  można podawać również na zimno. Idealnie sprawdza się jako składnik wykwintnych sałatek o czym dowodzi zamieszczony przepis. Polecamy eksperymentowanie z wołowiną i odkrywanie nowych, ciekawych smaków.

Składniki:

  • 300-400 g udźca wykrojonego w formie polędwiczki
  • 200ml brandy
  • 200ml sosu sojowego
  • 200ml wody
  • 1 główka czosnku
  • 8 łyżek cukru brązowego
  • mix sałat
  • pół pęczka zielonych szparagów
  • płatki świeżego parmezanu
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki musztardy chrzanowej
  • 2 łyżki wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • garść siekanego kopru
  • 2 łyżki masła

 

Przygotowanie:

Udziec obsmażyć z każdej strony na rumiany kolor. Na maśle usmażyć na złoty kolor pokrojony w plastry czosnek i przełożyć go na dno dużego naczynia. Brandy, sos sojowy i wodę z cukrem zagotować przez ok 2 min. Obsmażone mięso położyć na czosnkowe „chipsy” na dnie naczynia i zalać wrzącą zalewą. Następnie ostudzić i pozostawić w marynacie co najmniej 12 godzin (najlepszy efekt 24godziny). Tak zamarynowane mięso kroić na cienkie plastry i podawać w na sałacie z mixu sałat, zblanszowanych szparagów, pomidorków koktajlowych i parmezanu.

Dressing: dokładnie wymieszać 2 łyżki musztardy chrzanowej, 2 łyżki wody, sok z 1/2 cytryny, łyżeczkę miodu i siekany koper

IMG_3500

Zobacz także

Pokaż więcej