Zakłady Mięsne Łmeat-Łuków S.A. zdobyły certyfikat „Doceń polskie”. Prestiżowe wyróżnienie przyznano kiełbasie idealnie kruchej z oferty tych łukowskich zakładów. Decyzja o przyznaniu wyróżnienia zapadła 27 lipca br., podczas XXI certyfikacji żywności biorącej udział w Ogólnopolskim Programie Promocyjnym „Doceń polskie”.

 

Kiełbasa łukowskich zakładów z certyfikatem „Doceń polskie”

 

W trakcie atestacji Loża Ekspertów programu „Doceń polskie” ocenia smak i wygląd artykułów spożywczych, a także stosunek ich jakości do ceny. Za każdą z tych cech można zdobyć od 1 do 10 punktów. Godłem promocyjnym honoruje się tylko te, które otrzymają wysokie noty (minimum 7,5 pkt). Tytułem TOP PRODUKT nagradza się zaś żywność z maksymalną liczbą punktów.

Podczas lipcowego audytu o wyróżnienie starało się ponad 130 produktów. Członkowie Loży Ekspertów indywidualnie ocenili każdy z nich i podjęli decyzję o przyznaniu certyfikatów wyrobom wysokiej jakości. W gronie uhonorowanych znalazła się m.in. kiełbasa idealnie krucha z asortymentu Zakładów Mięsnych Łmeat-Łuków S.A. Kiełbasa tych zakładów uzyskała maksymalne noty za wszystkie oceniane kategorie, dlatego też przyznano jej certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT.

Co ważne, Loża Ekspertów nie po raz pierwszy nagrodziła propozycję z oferty Zakładów Mięsnych Łmeat-Łuków. Podczas jednego z poprzednich audytów żywności, godło „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT zdobyła inna propozycja tego producenta: pasztet mazowiecki.

Audyt, podczas którego zapadła decyzja o przyznaniu wyróżnienia kiełbasie idealnie kruchej, miał miejsce 27 lipca br. w Czeladzi. Była to dwudziesta pierwsza certyfikacja w historii Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Loża Ekspertów, przyznająca znaki jakości, obradowała pod przewodnictwem Mirka Drewniaka, mistrza kuchni, współzałożyciela i członka Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Przedsięwzięcie propagujące rodzimą żywność i jej producentów jest realizowane od 2011 roku. Od samego początku realizowania programu, honorowy patronat nad certyfikacjami żywności sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Zobacz także

Pokaż więcej